woensdag 30 juni 2010

2D vormgeving

In deze lessen van roel zijn we bezig geweest met de vertaling van de werkelijkheid. Als je de werkelijkheid wil natekenen kan je beter een foto maken.
Het is handig om goed naar bekende kunstenaars te kijken die het zelfde onderwerp hebben getekend op geschilderd.

Wij hebben vooral gekeken naar David Hockney.
We begonnen met het tekenen van bladeren, later zijn we water en reflectie van water gaan schilderen.

Als je daar mee bezig bent moet je goed nadenken. Voor is donker, groter en gedetaillerder. De achtergrond zijn bomen vaak kleiner, vager en natuurlijk minder gedetailleerd.

Het zijn basis princinpes die je gewoon moet blijven toepassen.

Ik vond het jammer dat we niet zoveel lessen hadden, want toen ik het een beetje door begon te kregen waren de lessen al afgelopen.

2D beeldende kunst

In deze lessen zijn we bezig geweest met vrom en verhoudingen.
Eerst gingen we dinsey poppetjes natekenen. Met houtskool.

Later gingen we een stilleven van disney figuren natekenen. Dit deden we ook met verf.

De verhoudingen en vorm waren heel belangrijk. Ook de plasticiteit is heel belangrijk.

Na 6 weken zijn we verder gegaan met schilderen.
We gingen de dinsey figuurtjes met dunne schilderstepen op papier zetten.

We zijn toen ook begonnen met portret tekenen eerst met houtskool en daarna met verf.

De laatste 5 lessen zijn we bezig geweest met naaktschilderen.
Hier is natuurlijk de vorm en vehrouding en de plasticiteit heel belangrijk.

Je merkte dat iedereen een beetje zijn eigen handschrift ontwikkeld.

Ik heb veel geleerd in deze lessen. Er is natuurlijk nog veel meer te leren.
Ik heb zeker wat meer mijn eigen handschrift ontwikkeld.
Ik vond het wel lastig om de plasticiteit in het beeld te krijgen.
Ik denk dat het uiteindelijk het er wel beter op geworden is.

Hier onder wat tekeningen en schilderingen die in deze lessen heb gemaakt.

maandag 25 januari 2010

2D Thema. Les 7

In de laatste les gingen we een leporello maken. We moesten het papier door drieën delen in de lengte en die dan achter elkaar plakken. Dan was het de bedoeling dat het aan het begin van de leporello nacht was en in het midden 12 uur middags en aan het einde weer nacht. We hadden blaadjes met daarom rotsen, luchten en water en dat moesten we overlaten lopen in elkaar maar het moesten wel verschillende landschappen worden. Ik vind dit wel goed gelukt. Bij mij om 12 uur is het ook echt heel licht en wit. En nachts is het ook echt donker en heb ik met verschillende donker gewerkt waardoor je nog wel diepte ziet.

2D Thema. Les 6

In les zes was ik niet aanwezig. Een klasgenootje heeft mij de opdracht uitgelegd. We moesten een plaatje van wolken zoeken en die natekenen. Je mocht zelf weten hoe of wat. Ik ben niet tevreden over deze tekening. Ik vind de wolken niet goed gelukt, als ik het over kon doen zou ik de wolken wat meer als sluierwolken maken en wat zachter opzetten.
Ik heb eerst de ondergrond met wit geverfd en daarover heen heb ik wat blauw karton geplakt en dat heb ik ook weer wit geverfd. Ik heb flessen boven het vuur gehouden en wat gevormd. Die heb ik erbij op geplakt. Daarna heb ik nog wat blauw karton erbij geplakt in stukken. En als laatst heb ik tussen de flessen nog wat plastic gestopt, en het wat over de flessen heen gedaan zodat je wat meer diepte krijgt en dat het wat meer één wordt.

2D Thema. Les 5

In les vijf gingen we van aluminium folie en ander doorzichtig folie water maken. Die moesten we daarna ook weer nateken en. Deze opdracht vond ik wel heel lastig. Ik vond het moeilijk om het water er ruimtelijk op te zetten. Ik vind deze tekening ook het slechts gelukt. Ik vind de manier waarom het getekend heb wel goed gelukt alleen de uitwerking niet.
Ik heb bij één tekening heel veel verschillende materialen met veel structuur opgeplakt. Daarna heb ik alles wit geverfd zodat de verschillende structuren mooi naar boven komen. Bij de andere tekening het ik de buitenkant donker gemaakt en de binnenkant met een rond wat lichter. Daarin heb ik met plastic zakken kleine stukjes opgeplakt zodat het een beetje golft. Ik heb ook van de knal plastic de rondjes uitgeknipt en die opgeplakt als regen.

2D Thema. Les 4

In les vier gingen we eerst in de les van bruin papier dat we hadden meegenomen een rots maken. We hadden ook plaatjes van een rots meegenomen dus zo konden we goed zien hoe een rots in elkaar zat. Als die rots af was moesten we die op papier zetten. Je moest heel goed kijken waar de lijnen liepen en dat was best lastig omdat je nu naar iets 3d’s keek en niet naar 2d. Daarna kon je met pastel de schaduwen en de lichtval aanbrengen. Daarna moest je een horizon tekenen en dan nog een paar rotsen erbij tekenen dus kleiner zodat er ruimte ontstond. Je merk wel dat je het niet gewend bent om 3d na te tekenen. Ik vond het wel lastig, maar wel een uitdaging. Ik vind wel dat bij 3d zie je veel meer dan bij 2d dus dat is wel interessanter.
Deze rotsen heb ik gemaakt van oliepastel en dat heb ik met olie uitgeveegd. Een deel tussen de rosten heb ik wit gemaakt en daarover heen heb ik wit eiwit gesmeerd. Van dichtbij geeft dat echt een vet effect, het glimt een beetje.

2D Thema. Les 3

Voor de derde les moesten we een veer meenemen om na te tekenen. Als eerste moest je de veer met houtskool tekenen en dat de rest ruimte met pastel. De rest ruimte moest dan tegen de veer in maar het meost dan wel één geheel worden. De andere tekening moest je met pastel maken en de rest ruimte met houtskool, ook deze moesten weer tegen elkaar in maar het moest wel één geheel wroden. Ik vond het vooral moeilijk om de veer en de restruimte één te maken, omdat het toch wel andere materialen zijn is dat lastiger.
Als huiswerk opdracht heb met roze veren gewerkt en daar weer een veer van gemaakt. Ik heb met zwarte en witte verf over de roze veertjes geverfd. Bij de tweede vel heb ik met nep haar gewerkt. Ik heb de plukken opgeplakt zoals de veer ook uit zag. Ik heb met witte verf wat meer een printje op de veer van nephaar gemaakt.

2D Thema. Les 2

Voor les twee moesten we iets uit de natuur meenemen, bijvoorbeeld een eikel of een kastanje. Ik had allemaal verschillende dingen mee genomen. Bij de eerste tekening moesten we het vel in vieren delen. Op het eerste vlak moest jij tekenen hoe jij vind dat het voorwerp dat je hebt meegenomen op papier gezet moest worden dus mocht met schaduw. Bij de tweede moest je alleen de omlijning van het voorwerp op papier zetten, bij de derde al wat meer detail en de vierde helemaal gedetailleerd maar zonder schaduw. De tweede tekening mochten we het voorwerp groot op papier zetten, en dan moest je zorgen dat twee kanten van het papier geraakt worden. Opzetten met houtskool en dan met pastel uitwerken. Mag met schaduw werken. Ik vind de laatste tekening heel mooi geworden, ik vind de opzet goed gelukt en de uitwerken met schaduw vind ik ook heel duidelijk en sterk geworden.
Als huiswerk heb ik één vel met soft krijt en knopen gewerkt. Door witte en donkere knopen te gebruikten wilde ik zo wat meer schaduw en diepte creëren. De andere tekening heb ik met houtskool en kaarsvet gemaakt. Deze vind ik heel goed gelukt.

2D Thema. Les 1

Voor de eerste les moesten we een steen meenemen, twee grote picasso papier vellen, wit en zwart soft pastel en houtskool.
Als eerst moesten we de lijnen van de steen op papier zetten. Je moest heel goed naar de steen gaan kijken en kijken hoe hij eruit ziet en hoe de lijnen lopen. Dit is best moeilijk want je mag niet met schaduw werken, dus je moest echt heel goed kijken hoe de lijnen van de steen lopen om het goed op papier te zetten. Bij de tweede tekening moesten we weer de lijnen op papier zetten en dan mocht je de lijnen die belangrijk zijn wat dikker aan zetten, en de wat minder belangrijke lijnen dunner maken. Ik vond dit wel lastig want ik ben dan snel geneigd om het veel dikker te maken en te wrijven en dat mocht niet.
Als huiswerk opdracht moesten we twee kleine vellen met daarop een steen maken. Het doel van de huiswerk opdrachten is dat je wat meer met materialen gaan experimenteren. Ik heb hier met verf en vet krijt gewerkt.